Botoks ile Diş Gıcırdatma Tedavisi Nedir?
Diş gıcırdatma yani bruksizm, uyanık ya da uykudayken bilinçsiz bir şekilde dişlerin gıcırdatılarak fiziksel ağrı ve ciddi diş problemlerine yol açabilecek bir sorunu ifade eden tıbbi bir terimdir. Kronik dişlerin gıcırdatma baş ağrısına, kulak ağrısına, yüz ağrısına ve hatta migrenlere neden olabilir.
Diş gıcırdatmanın riskleri nelerdir?
Bruksizmden kaynaklanan diş problemleri arasında diş minesinin kaybı, diş hassasiyetinin artması ve dişlerin düzleşmesi ve / veya çatlaması yer alır. Dişlerini sıkarak uyuyan ve uyanıkken de sıkan buruksizm hastaları sık sık çene ağısı şikayeti yaşarlar. Çene kaslarının güçlenerek kalınlaşması ile ortaya çıkan hipertrofisi ise bruksizmin diğer bir yan etkisidir.
Diş gıcırdatmada botoks tedavisinin etkileri nelerdir?
A Tipi Botulinum Toksin ya da yaygın olarak botulinum toksini olarak bilinen tedaviler; çene ağrıları, baş ağrıları ve bruksizm ile ilişkili diğer hoş olmayan problemlerin tedavisinde oldukça etkili bir rahatlama sağlamaktadır. Bruksizmi yanı sıra botulinum toksin tedavileri çene hattının görünümünü yumuşatmaya da yardımcı olur.
Botulinum toksin ve konvansiyonel bruksizm tedavileri
Son zamanlarda, botulinum toksininin aşırı kas aktivitesini ve spastisitesini hedeflemek ve tedavi etmek için ideal bir tedavi seçeneği olduğu kanıtlanmıştır. Anti-inflamatuar ilaçlar ve diş cihazları gibi diğer birçok tedavi, sorunun kaynağını ele almaya yetmeyebiliyor. Diş hekimliği cihazları geceleri dişleri gıcırdatmayı engellemek amacı ile başarılı bir şekilde kullanılmasına rağmen, dişlerin ve diş etlerinin ağrılı yan etkilerini durdurmayabilirler.
Diş gıcırdatmada botoks nasıl uygulanır?
Botulinum toksininin küçük dozlarını doğrudan masseter kasına (çeneyi hareket ettiren büyük kas) enjekte ederek dişlerin istemsiz gıcırdatılmasını ve çenesinin kenetlenmesini durdurmak için kas olması gerektiği kadar güçsüzleştirilir. Bu, kasları önemli ölçüde rahatlatır ve gıcırdatma nedeni ile dişler üzerindeki aşınmayı ve yıpranmayı azaltır. TMJ’ye (temporomandibular eklem) ve baş ağrılarına neden olan hasar azaltılır veya ortadan kaldırılır. Çiğneme ve yüz ifadeleri gibi istemli bir şekilde yapılan hareketler botoks enjeksiyonundan kesinlikle etkilenmez.
Diş gıcırdatma tedavisinde botoks nasıl etki eder?
Botulinum toksin enjeksiyonları bruksizm yani diş gıcırdatma için kalıcı bir tedavi olmamasına rağmen, bazı hastalar için gece diş gıcırdatmanın rahatsız edici semptomlarına karşı etkili bir şekilde kontrol yeteneği sağlayabilir. Bruksizmi tedavi etmek için kullanılan botulinum toksini tipik olarak üç ila dört ay sürer. Bu sürenin sonunda botoks enjeksiyonunun uzmanlar tarafından tekrar edilmesi gerekir.
Diş gıcırdatma tedavisi hakkında daha fazla bilgi ve tedavi desteği almak için Op. Dr. Güncel Öztürk’ten randevu alabilirsiniz.
Not