Gastric Bypass


Gastric Bypass; cerrahi ile yapılan bir zayıflama yöntemidir. Bu yöntem genel anestezi ile ameliyathanede uygulanmaktadır. Ameliyata girerken en az 8 saatlik bir açlık gereklidir. Ameliyat olmadan bir gün öncesinde kan pıhtılaşmasını önlemek için yeterli olan dozda kan sulandırıcılar yapılmaktadır. Hasta anestezi doktoru tarafından uyutulduktan sonra idrar sondası yerleştirilir. Gastric Bypass ameliyatı kapalı denilen laparaskopik metod ile yapılmaktadır. Karın içine sokulan incecik 30 cm uzunluğunda ki kamera yardımı ile birkaç adet 5 ile 10 mm uzunluğunda cilt kesileri yapılmaktadır. Ardından karın içerisine kalemden daha ince yapıda uzun çubuklar yerleştirilmektedir. Bu çubuklar yardımı ve stapler denilen dikiş zımbaları ile normal midenin yemek borusundan sonraki kısma 6 cm uzunluğunda 3 cm genişliğinde bir mide cebi oluşturulur. Sindirimi azaltabilmek için ince bağırsak Treitz denilen bölümden 200 cm kadar ilerisinde ki bağırsak mide poşu ile birleştirilir. Yeni mide cepçiği ile bağırsak arasında oluşturulan dikişlerin sağlamlığını görebilmek adına anestezi doktoru kaçak test denilen mideyi mavi boyalı sıvı ile şişirme yöntemi ile test etmektedir. Bu test bazen hava ile bazen de her iki yöntem kullanılarak yapılmaktadır. Herhangi bir mide parçası dışarı çıkarılmadan kesi yerleri dikilerek ameliyat sonlandırılır.

Kısaca Gastric Bypass nedir?

Gastric Bypass ameliyatı dünyada en çok uygulanan ameliyatların başında gelmektedir. Bu ameliyat iki mekanizma ile insanlara kilo kaybı yaşatmak için uygulanmaktadır. Gastric Bypass ameliyatında küçük bir mide hacmi oluşturulmaktadır. Bununla birlikte küçük olan midenin ince bağırsak ile bağlantısı yapılır. Gelen besinler büyük mideyi bypass ederek ince bağırsağa geçer. Bu işleme de Gastric Bypass denilir.

Gastric Bypass ameliyatı benim için uygun bir ameliyat mıdır?

Gastric Bypass ameliyatı vücut kitle indeksi 35’den fazla olan, şeker hastalığı bulunan veya şekerli gıdalarla, alkolle, yüksek kalorili atıştırmalıklarla ve kola ile beslenen hastalar için uygun bir ameliyattır.

Gastric Bypass ameliyatı sonrasında hastanede ne kadar kalırım?

Ameliyatın ardından genellikle 2-3 gün kadar hastanede kalırsınız. Bu sürede su ve sıvı gıdalar aldıktan sonra doktorunuz da uygun görürse dren çıkartılarak taburcu edilebilirsiniz.

Gastric Bypass ameliyatından sonra neler yaşarım?

Ameliyattan sonra küçük miktarda gıda alımı ile beraber kendinizi kolayca doygun hissedebilirsiniz. Bu doygunluk zamanla tokluk ve iştah kaybına dönüşecektir. Gerekli olan vitamin ve mineral desteklerin kullanımı cerrahlar ve diyetisyenlerin talimatları ile izlenecektir. Bu sayede vitamin ve mineral kayıplar yaşamadan çok rahat bir şekilde kilo verebilirsiniz.

Gastric Bypass ameliyatından sonra kaç kilo verebilirim?

Gastric Bypass ameliyatının ardından 1-2 yıllık dönemde fazla kilolarınızın %50-100 oranı kadarını verebilmeniz mümkündür. Kilo vermenizde ki başarı ameliyat sonrasındaki diyet ve egzersiz programınıza uymanız ile orantılıdır. Gastric Bypass ameliyatının ardından örneğin 120 kilo ile ameliyata girmiş biri yaklaşık 50-60 kg kadar kilo verebilmektedir.

Not

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.