Kapak Tümörü Nedir?


Göz sağlığı kişinin günlük yaşamını önemli ölçüde etkilemektedir. Bu nedenle oluşabilecek herhangi bir göz probleminde problemin daha da ilerlememesi için bir doktora başvurulmalıdır. Göz kapağı problemleri arasında en sık karşılaşılan göz kapağı tümöründe tercih edilen tedavi yöntemi ameliyattır.

Kapak Tümörleri

Göz kapağı tümörü genellikle göz kapağında ve çevresinde görülmektedir. Göz kağaında herhangi bir yara uzun süre iyileşmiyorsa mutlaka bir göz doktoruna başvurulması gerekmektedir. Genellikle ileri yaşlarda (özellikle 60 yaş üzerinde) görülen göz kapağı tümörleri, genellikle alt göz kapağında yer edinirler. Estetik problemlere yol açmakla birlikte aynı zamanda anatomik ve işlevsel problemlere de neden olmaktadır.
Göz kapağı tümörleri gelişme sıklığına göre şu şekilde sıralanabilmektedir;
1. Bazal hücreli karsinom
2. Skuamoz hücreli karsinom
3. Sebase karsinom
4. Melanom
5. Merkel hücreli karsinom
6. Lenfoma
7. Metastatik tümörler

Kapak Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Göz kapağı tümörlerinin belirtileri tümörün oluştuğu bölgeye göre değişkenlik göstermektedir. Genellikle göz bölgesinde iyileşmeyen yaralar, arpacıklar göz kapağı tümörünün habercisi olabilmektedir. Gözde şişlik, görme kaybı, bulanık görme, gözde kozmetik değişiklikler, gözde kızarıklık, göz içerisinde basınç hissi de göz kapağı tümörlerinin belirtileri arasındadır.

Kapak Tümörlerinde Tedavi Seçenekleri

Göz kapağında oluşan tümörler öncelikle konum ve yapısal olarak değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme sürecine;
• Tümörün boyutu
• Tümörün konumu
• Orbita ve kemik dokuların tümöre maruz kalıp kalmadığı
• Hastanın daha önce kanser yaşayıp yaşamadığı bilgileri de dahil edilmektedir.
Kapak tümörlerinin değerlendirmesi ve tedavi planlaması sonrasında tedavi sürecine geçilmektedir. Her sağlık probleminde olduğu gibi elbette göz problemlerinde de farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntremler tümör oluşum nedenlerine, tümör tiplerine ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişkenlik göstermektedir.
Göz kapağında oluşan tümörlerde tedavi seçenekleri aşağıdaki gibidir;
• Radyoterapi: Yapılan araştırmalar bu tedavi sonucunda tümörün tekrarlama olasılığının yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Bu yöntem genellikle cerrahi yöntem ile tedavi edilemeyecek kadar ilerlemiş tümörlerde tercih edilmektedir.
• Kriyoterapi: Kanalikül ve punktum bölgelerinde oluşan tmörlerin tedavisinde tercih edilmektedir. Ancak tanı sürecinde mutlaka biyopsi uygulamasının gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
• Cerrahi tedavi: Teşhis sürecinin ayrıntılı bir şekilde uygulanması ve alanında tecrüblei bir cerrah tarafından ameliyatın gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Tedavide temel prensib:
1. Lokal tümör kontrolunu maksimum düzeyde sağlayacak yöntemin uygulanması
2. Fonksiyon bozukluğuna neden olmamak
3. Kozmetik olarak kabul edilebilir sonuç

Kapak Tümöründe Cerrahi Tedavi

Göz kapağı tümörleri genellikle cerrahi yöntemler ile tedavi edilebilmektedir. Öncesinde ayrıntılı bir muayene ve birtakım tetkikler uygulanmaktadır. Tümörün iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğu bilgisi ameliyat öncesinde elde edilen bilgiler arasında olmalıdır.
Genel /lokal anestezi uygulaması altında gerçekleştirilen göz kapağı tümörü ameliyatlarında genellikle bir miktar göz kapağı dokusunun da alınması gerekebilmektedir. Bu nedenle tümörün alınması işleminden sonra hastanın kendi dokusundan (damak, diğer göz kapağı, ağız içi dokuları) yararlanılmaktadır.
Göz kapağı onarımı sonrasında yaklaşık 3 haftalık bir iyileşme süresi bulunmaktadır. Bu süreçte doktorun önerilerine eksiksiz bir şekilde uyulmalı ve göz bakımına maksimum derecede özen gösterilmelidir.

Kapak Tümörü Ameliyatı, Riskleri ve Sonrası

Göz tümörü ameliyatı sonrasında bandaj uygulamasına müdahale edilmemelidir. Aynı zamanda ameliyat sonrasında gerçekleştirilcek kontrollerin de aksatılmaması gerekmektedir. Ayrıntılı muayene ve tetkikler gerçekleştirilmeden uygulana cerrahi yöntemlerde birtakım riskler açığa çıkabilmektedir. Aynı zamanda kanama, enfeksiyon gibi görme fonksiyonunun yitirilebileceği komplikasyonlar da açığa çıkabilmektedir. Bu nedenle alanında uzman ve tecrübeli doktorların tercih edilmesi büyük önem taşımaktadır.
Her göz tümörü kanser değildir!
Göz tümörleri iyi huylu ya da kötü huylu olabilmektedir. Bu nedenle her göz kapağı tümörünün kanser belirtisi olmadığı unutulmamalıdır. Birtakım test ve muayene sonucunda tümörün iyi ya da kötü huylu olduğu tespit edilerek tedavi planlaması uygulanmaktadır.

Ameliyet Öncesi Dönem

Kitlenin göz kapağındaki yeri büyüklüğü ve yayılımına göre hastaya ameliyat planlaması yapılır. Bu ameliyat lokal anestezi ile basit bir işlem olabildiği gibi genel aneztezi altında diğer vücut bölgelerinden deri ve kıkırdak alınmasını gerektiren uzun bir işlem olabilir. Hastaya rutin kan tetkikleri yapılır, anestezi alacaksa anestezi doktoru tarafından görülür ve kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsa doktor gözetiminde bu ilaçlar kesilir.

Ameliyat Sonrası Dönem

Hastaya yapılan işlemin alanı ve büyüklüğü ile bağlantılı olarak hasta ameliyat sonrası 1. gün ve hafta kontrole çağırılır. Bazen cilt yaması yapılan hastalarda günlük pansuman veya birkaç gün yatış önerilebilmektedir. Bu dönemde hasta yara yerini ıslatmamalı, sigara kullanmamalı ve doktorunun tavsiye ve önerilerini dikkatle uygulamalıdır. Yapılan ameliyatlarda tek cerrahi ile %80-90 başarı sağlanmakta bazen estetik sorunları giderme adına 2. Cerrahilere ihtiyaç duyulmaktadır.

Not

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.